Om U te abonneren op onze nieuwsbrief:

Christelijke Mutualiteit die als partner optreedt

MC Verviers Rue Laoureux 25-29 – 4800 Verviers
www.mc.be

Contactpersoon Vanessa Bougard
Tel.: +32 (0)87 30 51 69
vanessa.bougard@mc.be

Het partnership tussen Verviers en Thiès (de tweede grootste stad van Senegal) bestaat nu 7 jaar. Het werd officieel gelanceerd door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tijdens het nationale feest van het ziekenfonds in Senegal in februari 2001.
Sindsdien ondersteunt de MC Verviers via verschillende microprojecten de oprichting en versterking van gezondheidsmutualiteiten in de streek van Thiès. Er werd een partnerovereenkomst getekend met de CRMST (Coordination régionale des mutuelles de santé de Thiès).

Dit partnership wil vriendschapsbanden tot stand brengen tussen beide organisaties en de uitwisseling van praktijken en menselijke en materiële middelen aanmoedigen. De samenwerking krijgt concreet vorm door:

  • de opleiding, opvolging, begeleiding van de Senegalese ziekenfondsverantwoordelijken;
  • de versterking van de coördinerende organisatie van Thiès, zodat deze een rol kan spelen op verschillende niveaus (vertegenwoordiging bij het ministerie van Volksgezondheid, collectieve onderhandeling van de overeenkomsten met de zorgverleners, lobbying op politiek niveau (zowel regionaal als nationaal), opstelling, evaluatie van de wetgeving en ondersteuning voor de erkenning van de ziekenfondsen)
  • financiering van microprojecten voor de versterking van de ziekenfondsen die lid zijn van de coördinerende organisatie op het vlak van microkredieten en gezondheidsvoorlichting (preventie van malaria, radio-uitzendingen in de plaatselijke taal…)
  • om de twee jaar wederzijdse bezoeken om bij te leren en praktijken uit te wisselen
  • dynamisch partnership tussen de jongeren van Jeunesse et Santé Verviers en een Senegalese jeugdbeweging, de CVAV, meer bepaald de regionale afdeling van Thiès.Voor de toekomst wordt overwogen om de steun voor het CRMST te vergroten en de bijdrage voor de basisziekenfondsen (microprojecten) geleidelijk te verminderen.